Наблюдава се намаляване на потреблението на хляб с около 5-6%
Само големите производители могат да си позволят да задържат цените на хляба заради това, че някои имат в наличност достатъчно количество зърно. Това каза Сашо Стойков, един от големите хлабопроизводители от Видин, цитиран от Агенция "Фокус". Наблюдава се намаляване на потреблението на хляб с около 5-6%, което не се дължи на увеличена цена, а в намаляване на хората, населяващи района, обясни Стойков.
Друг фактор, който в скоро време ще окаже негативно влияние в цената на хляба, е постоянното покачване на петрола. Стойков заяви, че не може да каже кога точно и с колко ще се увеличи хлябът на видинчани, но се очаква поскъпването да е около лев за един хляб от 700 грама. От началото на месеца има още две фалирали фурни в региона. „Борбата сега е между качеството и ще оцелее този, който има по-малко заеми от банките”, уточни Стойков.
Той коментира още, че от три седмици цената на брашното се задържа на постоянно ниво от 780-800 лева за тон с ДДС, но има увеличение в другите компоненти, оформящи крайната цена на хляба до крайния потребител.