1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Две от ставките на ДДС в Кипър се увеличават

Две от ставките на ДДС в Кипър се увеличават

Редица стоки и услуги поскъпват

Нова финансова тежест се стоварва върху потребителите в Кипър от понеделник. Редица стоки и услуги поскъпват заради влизащото в сила увеличаване на ставката на данък добавена стойност.

От понеделник с по 1% се увеличават две от ставките на ДДС в Кипър. Стандартната ставка от 18% става 19%, а досегашното намалено облагане от 8% за група стоки се покачва на 9%. Без изменение остават две преференциални ставки - от 5% и нулевата ставка, предаде БНР.

Стандартната ставка на ДДС обхваща приблизително 80% от потребителските стоки и услуги в Кипър и допълнителният процент ще доведе до тяхното поскъпване. Супермаркети обаче вече обявиха, че заради тежката финансова и икономическа криза, които преживявят хората в страната, те ще поемат разликата в налога, а няма да натоварват с нея клиентите си.

Новата финансова тежест ще се отрази върху цените на дрехи и обувки, стоки за дома, козметични, хигиенни, почистващи продукти и препарати, гориво, електричество, електрически уреди, автомобили и телефонни услуги. Горивото /бензин и дизел/ вече поскъпна от 1 януари, когато акцизът бе увеличен с 5 цента на литър. Ще поскъпнат и услугите в ресторанти, кафенета, кетъринг услуги, хотелски услуги и други. Храните и лекарствата в Кипър се облагат с 5% ДДС и тази ставка не се променя сега.

Увеличението на ДДС е в изпълнение на споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за финансова стабилизация и възстановяване на страната. Финансовият министър Харис Георгиадис обаче нееднократно декларира, че повишаването на данъците не е начинът за спасяване на икономиката.

Въпреки ръста, Кипър остава в групата на страните членки на Европейския съюз с ниска ставка на ДДС, подчертаха от министерството на финансите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.