1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Египет, Йордания, Мароко и Тунис с икономическа интеграция в общия пазар на ЕС

Египет, Йордания, Мароко и Тунис с икономическа интеграция в общия пазар на ЕС

Еврокомисията ще преговаря за създаване на задълбочена и цялостна зона за свободна търговия

Европейските външни министри разрешиха започването на преговори за свободна търговия с Египет, Йордания, Мароко и Тунис, веднага след приключването на необходимите подготвителни действия, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Решението дава мандат на Еврокомисията да постави началото на преговори за създаване на задълбочена и цялостна зона за свободна търговия. Те целят подобрение на възможностите за достъп до пазара и на инвестиционния климат в четирите страни, както и подкрепа на провеждащите се  в тях икономически реформи.

Бъдещата задълбочена и цялостна зона за свободна търговия ще бъде част от съществуващите евро-средиземноморски споразумения за асоцииране. Тя ще обхваща нормативни области от общ интерес като търговски облекчения, премахване на техническите бариери пред търговията, мерки за защита на инвестициите и конкурентоспособността.

Различното ниво на икономическо развитие и приоритети на средиземноморските партньори ще се вземе предвид по време на преговорите. В рамките им ЕС също така ще обърне внимание на мерките за засилване на регионалната икономическа интеграция.

Предлагаме на Египет, Йордания, Мароко и Тунис прогресивна икономическа интеграция в общия пазар на ЕС и искаме да подобрим условията за достъп до пазара на ЕС за средиземноморските ни партньори след като изпълнят поставените условия, коментира еврокомисарят по търговията Карел де Гухт.

Четирите страни вече членуват в Световната търговска организация и прилагат зони за свободна търговия с ЕС чрез евро-средиземноморски споразумения за асоцииране. Основната цел на установяването на задълбочена и цялостна зона за свободна търговия е засилване на интеграцията на техните икономики в единния европейския пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.