1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Експертите от ЕК са доволни от предприетите мерки срещу шапа

Експертите от ЕК са доволни от предприетите мерки срещу шапа

Те заявиха пълна готовност за техническа и финансова подкрепа

Експертите от Европейската комисия са доволни от предприетите мерки и от получената пълна информация от българска страна за борбата с шапа в село Резово. Те заявиха пълна готовност за техническа и финансова подкрепа. Това стана ясно по време на посещението на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в селото.

Всички 200 животни в с. Резово вече са ликвидирани. Засегнатите стопаните ще получат първите обезщетения в размер на 300 лв. до няколко дни, информира министърът. Те ще получат и допълнителни субсидии за пропуснатите загуби от добив на мляко за трите месеца карантина, в които жителите на селото няма да могат да отглеждат животни. Стопаните от село Кости, което също бе засегнато от шапа, вече са получили своите първи обезщетения в размер на 300 лв., съобщи министърът.

В Резово е обявена карантина, като на около 4 км от него не се допуска влизането на външни лица. Дезинфекцират се всички автомобили, които напускат района. В проверката участваха и директорът на Регионална ветеринарномедицинска служба Бургас д-р Димитър Германов, областния туправител на Бургас Константин Гребенаров и кметът на община Царево Петко Арнаудов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.