Причината, според експерти, е девалвацията на рублата
Три пъти се е увеличил експортът на черен хайвер от Русия. Причината, според експерти, е девалвацията на рублата.
Данните за есетровия хайвер бяха съобщени от земеделското министерство. Ежегодно количеството добит хайвер е около 50 тона, като с всяка изминала година се забелязва плавно увеличение на получените количества. За намаление на цената на родния пазар обаче не се говори. Едва след няколко години е възможно голямо производство, което би могло да понижи стойността на продукта на руския пазар. Производителите заявяват, че сега е по-лесно да изнасят деликатеса извън граница. Основният период за добиването на черния хайвер е през юни – септември. Една част от него се преработва, а друга се замразява. Експерти от ведомството се надяват, че производителите на хайвер и в бъдеще ще изнасят големи количества. В момента в страната е необходимо да се инвестира в развитие на аквакултурата и субсидиране на отрасъла. Основен проблем е недостигът на квалифицирани специалисти в страната, заявяват експерти. Напомням, че по данни на руската статистика, консервното производство на сьомгова пъстърва през декември миналата година е с 40% по-малко в сравнение със същия период на 2014-та.