1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕП одобри споразумението между ЕС и Нова Зеландия

ЕП одобри споразумението между ЕС и Нова Зеландия

През миналата година двустранната търговия между ЕС и Нова Зеландия достигна 9,1 милиарда евро

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия беше окончателно прието от Европарламента. То ще премахне всички мита на Нова Зеландия върху вноса от ЕС, както и 98,5 на сто от митата на Съюза върху търговията с Нова Зеландия след седем години.
 
Договорът защитава всички географски означения на ЕС за вина и спиртни напитки, заедно със списък от 163 известни указания за хранителни продукти. Сделката също така защитава европейските производители на чувствителни селскостопански стоки, като говеждо и няколко млечни продукта. Описвано от членовете на Европарламента като споразумение за "златен стандарт", то е първото в ЕС, което включва изпълними ангажименти към Парижкото споразумение и към основните стандарти на Международната организация на труда.
 
През миналата година двустранната търговия между ЕС и Нова Зеландия достигна 9,1 милиарда евро, като Съюзът е третият по големина търговски партньор на островната държава. С новото споразумение търговията между Нова Зеландия и ЕС се очаква да нарасне с 30 процента, а инвестиционните потоци от ЕС в Нова Зеландия може да се увеличат с над 80 на сто, показват прогнози на Комисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.