1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и САЩ възобновяват търговията с миди

ЕС и САЩ възобновяват търговията с миди

Във връзка с това ЕС добави два американски щата към списъка на третите държави, от които могат да се внасят двучерупчести мекотели

От 1 март ще бъде възстановена търговията с черупчести мекотели между Европейския съюз и Съединените щати, след като Европейската комисия прие съответното законодателство. Износът от Европа ще се осъществява от Испания и Нидерландия, а доставките от САЩ ще идват от щатите Масачузетс и Вашингтон.
 
По думите на Стела Кириакидис, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, възобновяването на търговията с миди е добра новина за операторите от хранителната промишленост и потребителите от двете страни на Атлантическия океан. 
Комисията и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ обсъждат взаимното признаване на производствените системи на другата страна, за да се даде възможност за двустранна търговия с тези продукти. От 2011 година насам тази търговия не беше възможна поради различия в регулаторните стандарти.
 
През 2015-та двете страни извършиха одити на място и след години на разисквания Комисията и американската агенция препоръчаха системите за безопасност на храните при производството на сурови мекотели в двата американски щата и двете европейски държави да се считат за еквивалентни. 
 
Във връзка с това ЕС добави двата американски щата към списъка на третите държави, от които могат да се внасят двучерупчести мекотели. От своя страна американската агенция публикува известие във Федералния регистър на САЩ, с което информира обществеността и заинтересованите страни за предстоящото отваряне на американския пазар за внос от ЕС на миди от Испания и Нидерландия. 
 
Друга важна особеност е, че на други държави от Европейския съюз също може да бъде разрешено да изнасят тези продукти за САЩ след опростена процедура за издаване на разрешение, договорена между двете страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.