1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС остава водещият износител на ечемик на световния пазар

ЕС остава водещият износител на ечемик на световния пазар

От Световния съвет по зърното изтъкват, че пивоварният бранш продължава да се бори с проблеми при опаковките и транспорта

През следващата стопанска година износът на ечемичен малц от Европейския съюз ще достигне 3,5 милиона тона, прогнозира Световният съвет за зърното в най-новия си доклад. Това са близо 3% повече, отколкото през сегашния сезон, с което Съюзът отново ще оглави списъка на най-големите износители в света.
 
На второ място се очаква да се класира Австралия, която ще изнесе около 1,2 милиона тона, увеличавайки експорта с почти 7%. През сезон 2024/25-та общата световна търговия с ечемичен малц ще нарасне със 130 000 тона или 1,5 на сто до повече от 8,5 милиона тона, прогнозират още лондонските експерти.
 
Най-големият вносител ще бъде Бразилия с 1,6 милиона тона и ръст от 3 на сто, следвана Съединените щати, които ще увеличат количеството с 5,6% до 475 000 тона. 
 
От Световния съвет по зърното изтъкват, че пивоварният бранш продължава да се бори с проблеми при опаковките и транспорта. Освен това засиленото внимание, отдавано на здравето на потребителите, намалява търсенето на алкохолни напитки на някои пазари. От друга страна се отчита растеж при потреблението на премиум-продукти, като пример за това е увеличеното производство на уиски в Индия и Китай. Допълнителен потенциал експертите виждат в разширяването и диверсификацията на сектора на безалкохолни бири и такива с ниско съдържание на алкохол.
 
По отношение на производството на ечемик също цари оптимизъм. Според експертите то ще достигне 151,2 милиона тона в световен мащаб, което е с 3,8% повече спрямо сегашната стопанска година. На Европейския съюз се падат 53,5 милиона тона, т.е. ръст с 12,6 на сто. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.