1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС с добри резултати при износа на аграрни стоки

ЕС с добри резултати при износа на аграрни стоки

Стойността на изнесените млечни продукти е 20 милиарда евро

През 2022 година търговията на Европейския съюз със селскостопански храни възлиза на 401 милиарда евро, с положителен търговски баланс от 58 милиарда. Въпреки нарастването на цените в световен мащаб обемите не са намалели, а в някои случаи дори са се увеличили, се казва в доклад на Европейската комисия. 
 
Европейският съюз остава водещият световен търговец на селскостопански и хранителни продукти. Широката мрежа от търговски отношения и споразумения позволява диверсификацията на търговските партньори за преодоляване на предизвикателствата през годината, възникнали след войната в Украйна.
 
Така през миналата година износът достигна 229 милиарда евро, което е увеличение с 31% в сравнение с 2021. С най-голям ръст са зърнените култури и зърнените заготовки, които представляват съответно 7 и 10% от износа. Най-важните дестинации за европейската пшеница са Алжир с 5 милиона тона, Мароко и Египет с 4 и Нигерия с два и половина милиона тона. Стойността на изнесените млечни продукти е 20 милиарда евро, а свинското е най-масово експортираният месен продукт с 14 милиарда, въпреки спада в китайското търсене.
По отношение на търговските партньори, Обединеното кралство е първата дестинация за износ, като заема една пета от общия експорт. Съединените щати са на второ място с 13 на сто, следвани от Китай със 7%.
През 2022 година стойността на вноса се е увеличила с 32% до 172 милиарда евро. Това до голяма степен се дължи на нарастването на световните цени, особено на маслодайните продукти и кафето. Първата категория вносни продукти са маслодайни семена и протеинови култури, от които държавите в Общността са импортирали на стойност 25 милиарда евро. Поскъпването е съчетано с нарастваща нужда от внос на слънчоглед и соя поради лятната суша през 2022. Такъв е случаят и с вноса на царевица, за да компенсира спада на вътрешното производството.
 
По стойност плодовете и ядките, както и кафето, чаят, какаото и подправките остават 2-ра и 3-та най-голяма категория продукти, внасяни в Съюза. И през миналата година Бразилия е най-големият доставчик, представляващ 12% от общия внос. Обединеното кралство е на второ място с 9 на сто, а  Украйна изпревари Съединените щати като трети източник на внос на храни в Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.