1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС ще сезира СТО заради руската забрана за внос на свинско месо

ЕС ще сезира СТО заради руската забрана за внос на свинско месо

Снимка:

Организацията посредничи при търговски спорове между членуващите в нея страни

Европейският съюз ще сезира Световната търговска организация заради руската забрана за внос на свинско месо. Брюксел смята, че в самата Русия африканската чума по свинете се среща много по-често, отколкото в Литва и Полша, предаде ДПА.

„Русия нарушава правилата на Световната търговска организация“, обясни еврокомисарят по здравните въпроси Тонио Борг след срещата си с европейските земеделски министри в Брюксел. „Все още смятам, че ще намерим решение. Но не изключвам да се обърнем и към СТО“, допълни той. Организацията посредничи при търговски спорове между членуващите в нея страни.

По данни на Европейския съюз до момента са известни само два случая в Литва и един съвсем пресен в Полша. Там, на 900 метра от белоруската граница, бе открит мъртъв глиган. „Източникът на болестта за нас е ясен“, твърди Борг. Преди дни той обвини Русия, че не полага достатъчно усилия за ограничаване на епидемията, която през Беларус се е прехвърлила в Съюза. Според Борг в Русия има над 600 случая на африканска чума по свинете, информира АГРО ТВ.

Комисарят настоява Русия да отмени общата забрана и вместо това да ограничи вноса от определени страни. Европейският съюз изнася почти една пета от производството си на свинско месо за Русия, на година това са повече от 700 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.