1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС спечели делото за американските мита

ЕС спечели делото за американските мита

Тези мита засегнаха сериозно испанските производители на маслини

Световната търговска организация определи, че изравнителните мита на Съединените щати по отношение на вноса на зрели маслини от Испания, въведени през 2018 година, са неправомерни. Сега Европейският съюз очаква Щатите да предприемат стъпки, за да се съобразят с препоръките на Организацията.
 
Изпълнителният заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви, че усилията на Комисията за защита на интересите на производителите от Съюза, в този случай испанските производители на зрели маслини, вече дават резултати. Комисарят изтъква, че антисубсидийните мита са необосновани и в нарушение на правилата. Тези мита засегнаха сериозно испанските производители на маслини, чийто износ за САЩ намаля с почти 60 на сто вследствие на това. Преди въвеждане на митата износът на маслини от Испания за САЩ възлизаше на 67 млн. евро годишно.
 
Митата бяха въведени на 1 август 2018-та и към момента са в размер между 30 и 44%, в зависимост от компанията-вносител. Брюксел оспори митата пред Търговската организация на основание, че те противоречат на  Споразумението за субсидиите и изравнителните мерки и Антидъмпинговото споразумение.
 
В същото време в свое приветствие по повод Международния ден на маслините, който се отбелязва на 26 ноември, агрокомисар Януш Войчеховски подчерта важната роля, която маслините и зехтинът играят в Европа.
"Те са част от нашата история и културното ни наследство, както и ключово земеделско производство за редица европейски страни в Средиземноморския регион", каза той. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.