1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС увеличава износа на обезмаслено сухо мляко

ЕС увеличава износа на обезмаслено сухо мляко

Причина за увеличените продажби са по-големите поръчки от Китай, Филипините и Индонезия

С 53 процента е нараснал износът на обезмаслено мляко на прах през януари спрямо същия месец на миналата година. Причина за увеличените продажби са по-големите поръчки от Китай, Филипините и Индонезия.

Ръст на износа има и при сирената, от които през януари за трети страни са експедирани почти 68 хиляди тона, т.е. 8 процента и половина повече, отколкото през същия месец на 2018-та. Допълнителните количества са доставени предимно в Съединените щати, Япония, Швейцария и Южна Корея.

Скок от 35 на сто бележи експортът на кондензирано мляко, а при казеина има увеличение с 9 процента. През цялата 2018 година износът на тези два продукта беше по-слаб, отколкото през 2017-та.

При някои млечни продукти има спад на доставките, като най-силно изразен е той при маслото. През януари е отчетен минус от 12 процента и половина, след като Саудитска Арабия, Сингапур, Ливан и Мароко намалиха вноса. В същото време Европейският съюз увеличи износа на масло за ЗАЩ, Япония, Китай и Тайван, без това да компенсира загубите. С една десета са намалели и доставките на пълномаслено сухо мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.