1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС въвежда по-строги правила за борсовата търговия със земеделски продукти

ЕС въвежда по-строги правила за борсовата търговия със земеделски продукти

Предвижда се институционални инвеститори да нямат правото да притежават повече от 20 процента от даден контракт

По-строги правила за борсовата търговия със земеделски продукти въвежда Европейският съюз. Инициативата е на Европейската комисия, която иска да избегне повторение на кризата от 2008 година и да регулира по-добре търговията с деривати.

Към дериватите, които са специфични финансови инструменти, спадат и така наречените фючърси за пшеница, царевица, соя, рапица и други селскостопански суровини и култури. Активът, който се търгува, е определен като количество и дата на реализиране на сделката. Новите правила, гласувани от Европейския парламент, предвиждат институционални инвеститори да нямат правото да притежават повече от 20 процента от даден контракт. Парламентът разреши на отделните държави да променят този ориентировъчен дял в рамките на между 2,5 и 35 на сто.

Някои депутати, сред които социалдемократите, зелените и левите групировки в Парламента, бяха поискали лимитът да е значително под споменатите 20 процента, но предложението им не беше прието. Според мнозинството, ако горните граници са прекалено ниски, борсите ще загубят ликвидност и няма да могат да се ползват ефективно от страна на фермерите, търговците и преработвателите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.