1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евродепутат: След подписването на СЕТА пазарът ще се отвори

Евродепутат: След подписването на СЕТА пазарът ще се отвори

Над 1400 са действащите в момента споразумения между държави-членки на ЕС и трети страни

Новите пазари ще доведат до ръст на икономиката, както за Европейския съюз, така и за другата страна – Канада. След подписването на търговското споразумение СЕТА пазарът ще се отвори, а седемгодишният преговорен период и въвеждането на квоти ще гарантират равнопоставеност на пазара. Коментарът е на българския евродепутат Владимир Уручев.

Новите търговски споразумения са максимално изчистени от грешките и слабите страни на предишните такива. Над 1400 са действащите в момента споразумения между държави-членки на Европейския съюз и трети страни. 

Заплахи за конкретни производства не са изключени заради по-малките мита и нееднаквата себестойност на стоките. Уручев допълва, че конкуренцията вече ще бъде по-обективна и няма да се влияе от субективизма на различните производители.

Преди да влезе в Европа, която и да е стока ще минава през процедура за сертифициране. ГМО-опасността съществува, допълва евродепутатът. Споразумението беше подписано преди близо месец. В срок от две години националните парламенти на държавите от Съюза трябва да го ратифицират.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.