1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Евродепутати искат забрана за вноса от Русия

Евродепутати искат забрана за вноса от Русия

Брюксел все още не се решава да предприеме тази стъпка

В Европейския съюз вносът на зърно и торове от Русия засега не е засегнат от санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна. Въпреки това, в своя резолюция Европарламентът поиска тези импорти да бъдат забранени.
 
Брюксел все още не се решава да предприеме тази стъпка. Комисията внимателно наблюдава зърнения внос от Русия и Беларус, но смята, че една забрана би нанесла по-големи щети и би довела до вдигане на цените за държавите в глобалния Юг, които зависят от импорт.  Комисията обмисля подходящи мерки, които да предотвратят европейските пазари да бъдат дестабилизирани от руските доставки. Някои държави членки вече въведоха или планират да въведат забрана за внос. Първа беше Латвия, след Италия вторият най-голям вносител на руско зърно, а в Полша въпросът се обмисля на най-високо политическо ниво. Комисията от своя страна разглежда латвийската мярка, която би трябвало да се счита за незаконна, също както и забраните за внос от Украйна, наложени от Полша, Унгария и Словакия.
 
В същото време голяма част от групите в Европейския парламент настояват за пълно прекратяване на импорта на храни и аграрни стоки от Русия, особено след като Комисията предложи да се ограничи вноса на птиче месо, яйца и захар от Украйна. От ЕНП изтъкват, че Русия изнася на дъмпингови цени храни за Европа. Подобно е мнението и на Обнови Европа, според които всяка търговия с Русия и Беларус трябва да се счита за неморална, тъй като с приходите Москва финансира войната. От групата на Европейските консерватори и реформисти пък изтъкнаха, че със своите доставки Русия се опитва да всее омраза и разделение сред фермерите в Съюза

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.