1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа се възстановява на две скорости

Европа се възстановява на две скорости

България, Унгария и Чехия засега заемат средно положение с ръст средно от около 2.5%

Икономиките на страните от Европейския съюз се възстановяват с различно темпо, като вече ясно се открояват два лагера. Единият е на Германия, Словакия, Австрия, Финландия и балтийските републики, в които растежът през първото тримесечие на 2011 г. е между 3 и 8% на годишна база.

На другия полюс са Гърция и Португалия, които имат проблеми с държавните си финанси и високата си задлъжнялост и отчитат свиване на икономиките си. При тях е и Испания, която все пак успява да постигне малък растеж от 0.8%. България, Унгария и Чехия засега заемат средно положение с ръст средно от около 2.5%. Наблюдатели коментират, че описаната от данните картина затвърждава тенденцията "Европа на две скорости". В пролетната си прогноза, публикувана в петък, Европейската комисия леко завиши очакванията си за ръст през тази година - от 1.7 на 1.8% за ЕС и от 1.5 на 1.6% - за еврозоната. 

В петък и България отчете повишение на БВП за първото тримесечие от 2.5% спрямо същия период на 2010 г. Цифрите изненадаха икономистите, които очакваха по-ниски стойности. В същото време данните показват, че вътрешното потребление и инвестициите продължават да се свиват, а отчетеният растеж на икономиката се движи само от износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.