1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз и Австралия започнаха официални преговори за сключване на споразумение за свободна търговия

Европейският съюз и Австралия започнаха официални преговори за сключване на споразумение за свободна търговия

През последните години стойността на стокообмена между Европа и Петия континент непрекъснато расте

Европейският съюз и Австралия започнаха официални преговори за сключване на споразумение за свободна търговия. Това стана по време на посещението на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Канбера.

 „Окуражаващо е да знаем, че в тези трудни времена Австралия застава на страната на конструктивната търговска политика и одобрява идеята, че нашите две страни ще имат еднакви ползи от едно добро споразумение“, заяви Малмстрьом след срещата си с австралийския министър-председател Малкълм Търнбул и министъра на търговията Стивън Чобо.

Целта на подготвяното споразумение ще бъде да се премахнат пречките пред обмена на стоки и услуги, да се създадат нови възможности за големи и малки компании, както и да се определят строги правила, отговарящи на тези от другите търговски договори на Европейския съюз. Първият кръг на разговорите е насрочен за началото на юли и ще се състои в Брюксел.

Европейският съюз и днес е вторият най-значим търговски партньор на Австралия. През последните години стойността на стокообмена между Европа и Петия континент непрекъснато расте, за да достигне през 2017-та близо 48 милиарда евро. При износа от Общността най-голям дял имат превозните средства, машините, химикалите и  храните. Само услугите са на стойност 28 милиарда евро, показва статистиката на Брюксел. След подписването на договора стойността на търговския обмен ще се покачи поне с една трета, очакват от Европейската комисия. Единствено при аграрните стоки няма да има пълна либерализация на търговията, за да се защитят интересите на фермерите в Европейския съюз.

След Австралия Сесилия Малмстрьом ще посети и Нова Зеландия, където ще започне преговори за подобно споразумение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.