1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз намалява вноса на палмово масло

Европейският съюз намалява вноса на палмово масло

Сдружението за поощряване на отглеждането на маслодайни и протеинови култури в Европейския съюз приветства мярката

През стопанската 2022/23 година Европейският съюз внесе значително по-малко палмово масло, отколкото през предходния сезон. Между юли 2022 и края на юни 2023 количеството достигна почти 4 милиона тона, което представлява спад с 19%.
 
Най-големият вносител на суровината и през изминалия сезон беше Испания, импортирала 1,4 милиона тона, или с 4 на сто повече. На второ място е Нидерландия с 1,2 милиона тона, но това са почти 20 процента под миналогодишния обем. При вноса в Нидерландия трябва да се има предвид, че нейните пристанища Ротердам и Амстердам са основните входни точки в Европейския съюз, откъдето палмовото масло се прехвърля в други страни членки. Нидерландия е и един от големите производители на биогорива.
 
Още по-голям спад на импорта отчита Италия, внесла 803 хиляди тона, или с 38 на сто по-малко, отколкото през 2021/22 година. По този показател Италия е изпреварена от Белгия, чийто внос се е свил с 42 процента до 100 хиляди тона. 
 
Сдружението за поощряване на отглеждането на маслодайни и протеинови култури в Европейския съюз приветства намаляването на вноса на палмово масло. Според експертите основната причина за тази тенденция е по-малката употреба на суровината за производството на биодизел и хидратирана растителна мазнина. В същото време от Сдружението критикуват увеличаването на вноса на съмнителни биогорива от Китай, за които има съмнения, че биосертификатите не отговарят на истината. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.