1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕВРОСТАТ: България с най-голям ръст в стойността на агропроизводство в ЕС

ЕВРОСТАТ: България с най-голям ръст в стойността на агропроизводство в ЕС

През 2021 година стойността на селскостопанското производство в Европейския съюз бележи ръст от 8 процента спрямо 2020-та и достигна 449 милиарда евро

През 2021 година стойността на селскостопанското производство в Европейския съюз бележи ръст от 8 процента спрямо 2020-та и достигна 449 милиарда евро. България е държавата с най-голямо увеличение с плюс 37 на сто, показват данните на Евростат.

Постигнатото увеличение се дължи най-вече на по-високите цени на продуктите и аграрните услуги, покачили се със 7,5 процента. Много по-малка е промяната в обема да производството, нараснал едва с половин процент.

Почти три четвърти от ръста са генерирани в седем държави. На първите три места са Франция с 82,4 милиарда и дял от 18 процента, Италия с 61,2 милиарда и 14 на сто и Германия с 59 милиарда и 13 процента от общата сума. Следват Испания, Нидерландия, Полша и Румъния, като в тези страни стойността е между 57 и 21 милиарда евро.

По-голямата част от държавите членки на Европейския съюз отчитат ръст на стойността на селскостопанската продукция. Най-резки темпове на увеличение са регистрирани в България с плюс 37 процента, Румъния с плюс 25 и Чехия с плюс 16 на сто. За разлика от това стойностите във Финландия, Малта и Кипър като цяло останаха непроменени спрямо съответните им нива през предходната година, а в Дания и Словения има спад с 2, респ. 4 на сто.

Малко повече от половината от стойността на селскостопанската продукция идва от полски култури, а над една трета е генерирана от животни и животински продукти Останалият дял е от селскостопански услуги и вторични дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.