1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фалшиви пестициди се търгуват всяка година на територията на Европа

Фалшиви пестициди се търгуват всяка година на територията на Европа

Над 25% от пестицидите на пазара в някои държави от ЕС идват от нелегални източници

Фалшиви пестициди на стойност милиарди евро се търгуват всяка година на територията на Европа, предупреждава Европол. Липсата на хармонизация, ниският риск и високата печалба правят пестицидите едно от търсените стоки при контрабанда от страна на организираната престъпност, пише inews.bg.

Над 25% от пестицидите на пазара в някои държави от ЕС идват от нелегални източници. А данните показват, че химическите вещества са вредни и засягат здравето на фермерите и потребителите, както и поставят в риск околната среда. Нещо повече – някои от тези пестициди всъщност лесно могат да бъдат превърнати във взривни вещества, особено при невъзможност за проследяването им, предупреждават още от организацията.

С контрабандата на пестициди се занимават големи организирани криминални групи. Техните действия поставят на риск здравето на хората. От Европол посочват още и пример – през май 2011 година в Източна Европа е бил заловен контейнер с контрабандни вещества, съдържащ забранени за използване пестициди, разрушаващи жлезите с вътрешна секреция на хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.