1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ФАО: През март цените на храните остават стабилни

ФАО: През март цените на храните остават стабилни

Млечните продукти са достигнали най-ниското си ниво от август 2010 г.

След два месеца на повишаване на цените на хранителните стоки през януари и февруари през март те останаха непроменени, но все още се запазват на високи нива, сочат данни, публикувани от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Индексът на ФАО за цените на храните достигна средно 216 точки през март, почти същата стойност като тази през февруари, когато беше 215 точки. В началото на 2011 г. цените на храните достигнаха рекорди и индексът на ФАО през март беше 232 точки.

Сред отделните групи продукти само цената на олиото регистрира рязко повишение, което е компенсирано от понижаването на цените на млечните продукти. Цените на житните храни, на захарта и на месото са останали непроменени спрямо предишния месец.

Индексът на ФАО за житните храни нарасна с 1 пункт спрямо февруари, установявайки се на 227 точки. Цената на царевицата също леко се е повишила заради слабата реколта и трудното положение на пазара на соя, двете култури са свързани в областта на животинските храни.

ФАО отбелязва, че след няколко месеца на спад цената на ориза е нараснала през март, благодарение на значителното търсене от Китай и Нигерия. За разлика от тях цените на млечните продукти достигнаха най-ниското си ниво от август 2010 г. благодарение на повишаването на предлагането в района на Океания, Европа и Северна Америка.

Цената на всички млечни продукти се е понижила миналия месец, най-вече тази на маслото, но също и на млякото на прах и на казеина. През първото тримесечие стойността на тези продукти е намаляла с 12% спрямо предишната година, предаде АФП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.