1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ФАО прогнозира 511 млн. тона зърнени запаси към края на сезона през 2012 г.

ФАО прогнозира 511 млн. тона зърнени запаси към края на сезона през 2012 г.

От Организацията за храни и земеделие отчитат 30-процентен спад в цената на пшеницата

Световните цени на храните паднаха през ноември на месечна база, съобщи "Ройтерс", цитирана от "Дневник". Поевтинялата захар е неутрализирала скока в цените на растителните масла, се казва в доклада на Организацията за храни и земеделие (ФАО) на ООН.

Индексът на FAO за цените на храните по света, който измерва месечните промени за кошница от зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, е на стойност 215 пункта през ноември – с един пункт по-ниско от октомври. Индексът е с 10% под върховата си точка от февруари 2011 г., но остана с 1% под нивото си от ноември миналата година.

Цените на зърнените култури са паднали с около 1% от октомври насам до 228 пункта главно заради 30-процентен спад в цената на пшеницата. "За поевтиняването на зърнените култури допринесе значителната положителна корекция за очакваното предлагане на пазара през 2011/2012 г. То е резултат от много по-добрите очаквания за хубава реколта в някои азиатски страни и Руската федерация и по-големи от очакваните запаси в Русия", се казва в изявлението.

Прогнозите на ФАО в момента са запасите от зърно към края на сезона през 2012 г. да са 511 млн. тона – с 5 млн. повече от предишната прогноза и с 10 млн. тона повече от предния период. Сред другите фактори, допринесли за промяната на прогнозата, са лошите очаквания за световния икономически растеж и силният щатски долар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.