1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ФАО: Световните цени на храните са спаднали през юни за трети пореден месец

ФАО: Световните цени на храните са спаднали през юни за трети пореден месец

Снимка:

Най-много са поевтинели животинските мазнини и растителните масла

Световните цени на храните са спаднали през юни за трети пореден месец, свивайки се с 1.8 на сто спрямо май и достигайки най-ниското си равнище от септември 2010 г., съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от Франс прес.

Индексът на ФАО за цените на храните е достигнал средно равнище от 201 пункта, което е спад с 4 пункта спрямо май. Това представлява понижение от 15 на сто спрямо пика през февруари 2011 година, когато показателят достигна най-високо равнище, откакто ФАО е започнала да отчита цените на храните през 1990 година.

Все още несигурните икономически перспективи и прогнозите за достатъчни реколти са позволили спада на световните цени на повечето хранителни продукти, отбелязва организацията. Тя обаче подчертава, че в края на юни цените на някои култури са се задържали по-високи предвид все по-лошите прогнози за метеорологичните условия.

От малко повече от две седмици селскостопанските суровини като зърнените и маслодайните култури силно са поскъпнали на пазарите, като в Париж и в Чикаго те са прибавили над 15 процента към стойността си.

При все това през юни индексът на всички групи хранителни продукти е спаднал спрямо май. Най-много са поевтинели животинските мазнини и растителните масла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.