1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ФАО: Цените на храните продължават да падат

ФАО: Цените на храните продължават да падат

Индексът на цените на млечните продукти е спаднал с цели 9%

Световните цени на храните са се понижили средно с 5.2% между юли и август. Това е най-големият месечен спад от декември 2008 г., заявяват експертите от Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Други фактори, допринесли за спада, са намаляването на цените на енергията и опасенията от забавяне на китайската икономика. Намалението засяга всички наблюдавани стоки, с изключение на месото, чиито цени остават стабилни.

Индексът на цените на ФАО за зърнените култури е паднал със 7% през август, и е с 15.1 на сто под нивото за година по-рано. Индексът през август е достигнал най-ниското си равнище след юни 2010. Намалението е свързано с по-ниските цени на пшеницата, царевицата и ориза. При пшеницата, голямото предлагане и значителната реколта, очаквана през настоящата година в северното полукълбо оказват натиск върху цените. При царевицата цените също са се понижили заради подобряването на производствените перспективи в САЩ и прогнозите в посока нагоре за продажбите в Бразилия. Цените на ориза са спаднали, макар и слабо, заради силната конкуренция между износителите.

Индексът на цените на захарта се е сринал с 10% през август. Понижението се дължи на обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар. Индексът на цените на млечните продукти е спаднал с цели 9%. Ограниченото търсене в Китай, в северната част на Близкия изток и Африка продължава да тежи на международните пазари на млечни продукти. Индексът на цените на месото почти не се е променил през август.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.