1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ФАО: Цените на храните са се увеличили с 6% през юли

ФАО: Цените на храните са се увеличили с 6% през юли

Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта

Цените на храните са се увеличили с 6% през юли, след като три месеца регистрираха спад. Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който измерва месечните промени в потребителската кошница, е с 12 точки по-висок - 213, но остава далеч по-нисък от рекорда от 238 точки, достигнат през февруари миналата година, се казва в съобщение на организацията.

Ценовият индекс за зърното на ФАО е средно 260 точки, с 38 точки повече от юни. Той е с 14 точки по-нисък от историческия рекорд от 274 точки, постигнат през април 2008 г., съобщи организацията на ООН.

Сушата в САЩ се отрази на зърнената реколта и цените нараснаха с 23% през юли. Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени.

Индексът на ориза остава сравнително непроменен, нараствайки само с една точка на месечна основа до 238 точки. Проблемите с времето в Бразилия, Индия и Австралия допринесоха за нарастването на цената на захарта, допълни ФАО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.