1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермерите в САЩ ще получават директни плащания като компенсация от търговската война с Китай

Фермерите в САЩ ще получават директни плащания като компенсация от търговската война с Китай

Специална програма на земеделското ведомство ще предостави за целта близо 5 милиарда долара

Директни плащания като компенсация за загубите, които произтичат от търговската война с Китай, ще получават американските фермери от началото на септември. Специална програма на земеделското ведомство ще предостави за целта близо 5 милиарда долара.

За разлика от европейската практика, в Съединените щати плащанията ще отчитат стойността на тазгодишната продукция на всеки един стопанин. Предвидено е субсидията да бъде най-много в размер на половината от тази стойност. Освен тази директна финансова помощ от Вашингтон обещаха мащабно изкупуване на аграрни суровини, засегнати от "несправедливите ответни мерки на Пекин", както ги нарече президентът Доналд Тръмп. За целта ще бъдат заделени 1 милиард и 200 милиона долара.

Така изкупените продукти ще бъдат предоставени на хуманитарни програми в помощ на развиващи се страни, както и на организации, които се грижат за бездомни американски граждани. Още през юли Белият дом обяви, че ще предостави 12 милиарда долара в подкрепа на фермерите, като лъвският пай – близо 4 милиарда – ще бъде за производителите на соя, които ще получат по 81 долара за тон нереализирана на външните пазари продукция.

Други 290 милиона долара са предвидени за изкупуването на свинско месо, като за всяко животно ще се плащат по 8 долара. С 277 милиона долара ще бъдат подпомогнати производителите на памук. Максималната сума, която един фермер може да получи, е 125 хиляди долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.