1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермерите вече могат да продават директно на пазара

Фермерите вече могат да продават директно на пазара

Проектът беше окончателно одобрен от Европейската комисия, за да може реално да стартира в България

Изминахме дълъг път от 15 октомври миналата година досега, за да бъдат пуснати директно на пазара млечни и месни продукти от фермите. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който днес представи за първи път млекомат, зареден със сурово мляко, директно от фермата. Досега, беше зареждан с пастьоризирано мляко, обясни той.

Според него дълго време браншът е настоявал да бъде изготвена Наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Тя ще бъде пусната към Държавен вестник до края на седмицата. Директорът на дирекция „Здравоопазване на животните и безопасност на храните” д-р Венцеслава Тасева съобщи, че в изготвянето на наредбата са дали своя принос както експерти от министерството, така и редица представители на неправителствените организации. Проектът беше окончателно одобрен от Европейската комисия, за да може реално да стартира в България.

„Тази наредба е насочена към средните ферми, за да имат директен път към пазара. Въпрос е на инициатива и очакваме бизнеса да бъде активен”, допълни още министър Найденов. По думите му държавата няма как да определи ценоразпис на продуктите, нито механизъм за налагане на цени. Трябва да се научим, че качеството струва пари. В противен случай, заблуждаваме себе си и излагаме здравето си на опасност, каза още Найденов.

Той допълни, че България е получила най-висок процент на възможности за директни продажби на пазара в сравнение с останалите страни членки. Нивата са максимално-допустимите. Крайно време е да се прекрати практиката за продажба на пластмасови бутилки по кръстовищата и улиците. Тази наредба е начин да върнем българският вкус, каза още министър Найденов.

Пълният текст може да видите в рубрика Актуално на портала

Презентацията може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.