1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Филипините удължават намалената ставка на вносното мито

Филипините удължават намалената ставка на вносното мито

Страната продължава да се бори с последствията от африканската чума

След първите случаи на aфриканска чума по свинете, регистрирани на Филипините през 2019 година, страната продължава да се бори с последствията от епидемията. Към края на миналата година огнища на заболяването е имало в 64 от 83-те провинции, а броят на регионите, свободни от вируса, между април и декември е паднал от 20 на 12.
 
За да предотврати недостиг на свинско месо и покачване на цените на вътрешния пазар, правителството още през 2021 година намали ставките на вносното мито. Сега срокът отново беше удължен, този път до края на 2024, а по-ниската ставка ще важи както за свежо, така и за охладено и замразено месо. Определена е и квота, в рамките на която ще се плащат 15%, а надвишаващите квотата количества ще се облагат с 25 на сто. Преди това тези ставки бяха 30, респ. 40 %. С около половин милион тона на година Филипините са седмият най-голям вносител на свинско месо в света, а основните доставчици са Европейският съюз, Бразилия и Съединените щати.
 
По данни на браншовия съюз на филипинските свиневъди африканската чума досега е причинила щети в размер на десетки милиарди евро. Въпреки това съюзът остро критикува решението на правителството да удължи срока за ниската митническа такса, тъй като това подкопавало доверието на потребителите в местното производство.
За първите 10 месеца на миналата година Съединените щати са доставили на Филипините 45 600 тона свинско, което е скок със 17 %спрямо същия период на 2022. В същото време износът от Европейския съюз е намалял с 37 на сто до 252 000 тона. Според анализатори това се дължи на по-ниските цени, които предлагат американските и бразилските износители. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.