1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френските власти глобиха компании, произвеждащи храни за домашни животни, заради картел

Френските власти глобиха компании, произвеждащи храни за домашни животни, заради картел

Nestle, Mars и Colgate-Palmolive са успели изкуствено да ограничат конкуренцията на пазара

Френските власти глобиха швейцарската компания Nestle и американските Mars и Colgate-Palmolive с общо 35,3 млн. евро, тъй като техните подразделения, произвеждащи храни за домашни животни, от 2004 до 2008 г. чрез тайни картелни споразумения са успели изкуствено да ограничат конкуренцията на пазара.

Решението е било взето от Френската агенция за защита на конкуренцията, съобщава ИТАР-ТАСС. Nestle е глобена с 19,040 млн. евро, Mars – с 11,618 млн. евро, а Colgate-Palmolive – с 4,664 млн. евро.

През посочения период продукцията на френските филиали на компаниите  - Purina, Royal Canin и Hills Pet Nutrition - е имала дял от 70% на пазара на сухи храни за кучета и котки. Французите отглеждат в домовете си общо 8 млн. кучета и 10 млн. котки.

В продължение на 5 години Purina и Royal Canin са използвали незаконната практика за борба с конкурентите. От агенцията посочиха, че компаниите са принуждавали търговците на едро да купуват продукцията им на завишени цени, пише investor.bg.

„Това е водело до увеличаване на добавената стойност на стоката, което в крайна сметка се е отразило на продажната ѝ цена, на която са я купували крайните потребители“, обясняват от агенцията. На свой ред Hills Pet Nutrition се е договаряла с френските ветеринарни клиники „да не изнасят получените продукти“.

Вследствие на тези тайни споразумения потребителите, свикнали да купуват стоките на посочените производители, били принудени да надплащат за тях, изтъкват от агенцията.

Френските власти обаче са понижили размера на глобата за Nestle и Mars, които не са оспорили обвиненията и са променили начина на търговия по начин, който не нарушава условията на свободна конкуренция на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.