1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германия отново ще изнася свинско месо за Южна Корея

Германия отново ще изнася свинско месо за Южна Корея

Подобни преговори се водят и с други страни извън Европейския съюз

След няколкогодишно прекъсване заради случаи на африканска чума Германия отново ще изнася свинско месо за Южна Корея, съобщиха от земеделското министерство в Берлин. От ведомството посочват, че корейските власти са издали лиценз за три кланични предприятия.
 
Преди това Германия проведе преговори със Сеул, които доведоха до сключване на споразумение за износ от региони, които не бяха засегнати от африканската чума. По думите на министър Джем Йоздемир неговото министерство е доказало, че страната прилага ефективни мерки за ограничаване на болестта.
 
Подобни преговори се водят и с други страни извън Европейския съюз, най-вече с Китай, който е голям пазар за свинското месо. Йоздемир изтъкна, че огнищата на АЧС и свързаните с тях ограничения са причинили големи щети на германските свиневъди, и то в момент, когато стопаните са изправени пред други големи предизвикателства и наложените от тях структурни промени. Принос за възобновяването на износа за Южна Корея има и Европейската комисия, подкрепила Германия в искането за определяне на региони, свободни от АЧС. 
 
Преди първия случай при диви свине в Германия страната изнасяше средно по стотина хиляди тона свинско месо за азиатската държава. През 2022 година Европейският съюз, без Федералната република, изнесе 320 хиляди тона месо, колбаси и субпродукти за Южна Корея, която е четвъртият най-голям клиент на Съюза за тези продукти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.