1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германски призив за бойкот вбеси испанските фермери

Германски призив за бойкот вбеси испанските фермери

Регионалното правителство в Андалусия има намерението да разшири напояваните площи с ягоди

Призив на германска природозащитна организация за бойкот на испански ягоди предизвика недоволство сред производителите на Иберийския полуостров. Причината за призива са проблемите с напояването в региона Андалусия.
 
Регионалното правителство в Андалусия има намерението да разшири напояваните площи с ягоди, намиращи се в националния парк Доняна и да легализира кладенци, които досега бяха незаконни. Според германските екоактивисти от сдружението "Кампакт" това ще нанесе тежки щети на влажните зони в защитената територия. Зад това мнение застава и националното правителство в Мадрид.
Използвайки призива за бойкот, министърката на околната среда Тереза Рибера отправи искане към властите в Андалусия да отменят плановете си относно напояването. В резултат тамошната фермерска организация Асая поиска нейната оставка. Според браншовиците подкрепата на Рибера за бойкота представлява агресия срещу хиляди фермери и техните семейства, които цяла година се трудят неуморно за  икономиката на страната.
 
От "Интерфреза", сдружението на производителите на ягоди, също отхвърлят обвинението в увреждане на околната среда. В свое изявление то изтъква, че всички негови членове имат екологични сертификати, а германската кампания е наречена "подла". В същото време от "Интерфреза" признават, че тазгодишният сезон на износа на ягоди за Германия вече е приключил. Затова и призивът за бойкот няма да има почти никакъв ефект, поне през 2023 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.