1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Глобалните инвестиции в чиста енергия са спаднали до 56,6 млрд. долара

Глобалните инвестиции в чиста енергия са спаднали до 56,6 млрд. долара

Това сочи нов доклад на анализаторите от Bloomberg New Energy Finance

Глобалните инвестиции в чиста енергия са спаднали до 56,6 млрд. долара през третото тримесечие на тази година. Това е с 20 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година и е сигнал, че 2012-та може би ще е първата година на спад от осем години насам. Това сочи нов доклад на анализаторите от Bloomberg New Energy Finance.

Много световни лидери напоследък заявиха, че "зелената" икономика може да помогне на техните страни да излязат от рецесията, но новите цифри показват, че бизнесът започва да се отдръпва от чистите технологии. Несигурността по отношение на политиката в областта на подкрепата за нови инвестиции в производството на електроенергия от възобновяеми източници удари ключови пазари в Съединените щати, Великобритания и Италия, пише greentech.bg.

Инвестициите в САЩ са спаднали с цели 62 процента на годишна база. Инвестициите в Европа са намалели с 29 процента спрямо предходната година. Китай е отчела 6% увеличение на инвестициите на годишна база, но цифрата за периода от юли до септември сочи спад с 17% спрямо предходното тримесечие, според Bloomberg New Energy Finance. Бразилия обаче се радвана растеж: там има увеличение от 24 процента на годишна база и 94% ръст спрямо предходното тримесечие.

„Мястото на някои от най-големите проекти, финансирани през Q3 тази година, подчертава географската промяна, което се случва в областта на чистата енергия. Установени пазари като САЩ, Европа и Китай губят инерция, докато по-новите пазари в Южна Америка, Азия и Африка набират скорост“, казват от Bloomberg New Energy Finance.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.