1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Голяма част от телените ограждения по българо-гръцката граница са демонтирани

Голяма част от телените ограждения по българо-гръцката граница са демонтирани

Рудоземското село Мочура постоянно е обект на инвазия от гръцки крави и коне, които през лятото се водят на паша по границата

Голяма част от бившите телени ограждения по българо-гръцката граница са паднали или продадени, предаде Агенция "Фокус". След разформироването на гранични войски и след отпадането на необходимостта границата да се пази посредством телени огради съоръженията не се поддържат и така на много места вече липсват, защото са паднали. Част от кльоновете дори са продадени на фирми и граждани, които са проявили интерес чрез търгове или конкурси, организирани от МВР.

С падането на мрежите вече няма никаква граница за преминаването на животни между двете държави. Така например рудоземското село Мочура постоянно е обект на инвазия от гръцки крави и коне, които през лятото се водят на паша по границата. Преди време дори стадата влязоха в селото и унищожиха земеделската реколта на хора. От подобни набези от години страдат и жителите на златоградското село Кушла. Там, за да опазят кравите и посевите си, хората възстановиха някогашния кльон. Ловците също имат проблем заради свободното движение между двете държави. Така например лятото горите изобилстват от дивеч, който обаче зимата мигрира на юг и ловните резултати са по-слаби. Авджиите коментират, че животните слизат на юг, защото зимата е по-мека и има повече храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.