1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Голямо търсене на селскостопанска техника на световния пазар

Голямо търсене на селскостопанска техника на световния пазар

Секторът обаче е засегнат от инфлацията и геополитическата несигурност

Продажбите на селскостопанска техника поддържат добри нива през последните две години и половина, характеризиращи се с тежките икономически кризи след Covid пандемията и войната между Русия и Украйна. През деветте месеца от януари до септември 2022 г. пазарът остана на по-високи обеми, отколкото преди пандемията през 2020 г., въпреки че между края на тази година и първата част на 2023 г. секторът се очертава да бъде засегнат от инфлацията и геополитическата несигурност. Положителна перспектива за следващите години е нарастващото търсене на хранителни продукти, както по отношение на количеството, така и по отношение на качеството.

Икономическите кризи, които засегнаха световната икономика през последните две години, не успяха да спрат процеса на развитие на селскостопанската механизация. През 2020 г., опустошена от пандемията от Covid с принудителното спиране на производствените дейности и забавянето на цялата система на търговия, транспорт и логистика, световният пазар на трактори се задържа добре като цяло, затваряйки с увеличение от 7,7% (2 200 000 новорегистрирани трактора). През 2021 г. имаше значително възстановяване, с очевидни увеличения в Съединените щати (+ 10%), Индия (+ 13%) и Европа (+ 16,6%), експанзивна фаза, която изключи Китай, който все още се бори с извънредната ситуация с Covid и свързаните с нея ограничения, както и лоша вътрешно икономическа ситуация.

Като цяло, пазарът на селскостопанска техника нарасна с около 13% през 2021 г. Тази година селскостопанската техника поддържа добри нива на продажби въпреки сериозната политическа и икономическа криза, предизвикана от войната между Русия и Украйна, със зашеметяващото покачване на инфлацията, цената на енергията се покачва до немислими нива и продължаващите трудности с наличието на метали и пластмасови суровини, както и разходите за логистика и транспорт.

През деветте месеца от януари до септември 2022 г. продажбите в Индия показват брой трактори, възлизащи на 665 хиляди единици, което съответства на спад от едва 2,3% в сравнение със същия период на 2021 г. През същия период пазарът в САЩ регистрира 210 хиляди единици, което е с 14,3% по-малко спрямо 2021 г., но с обем на продажбите, който все още е по-висок от нивата преди Covid.

Европейският пазар също изглежда на респектиращи нива, макар и страдащ от влошаването на общата икономическа ситуация (-7,6% през първите девет месеца на 2022 г.). Водещи страни като Германия и Франция се държат сравнително добре през деветте месеца: Германия отбелязва спад на тракторите от 7,4%, поддържайки обем на продажбите (23 400) по-висок от нивото преди Covid от 2019 г.

Франция регистрира спад от 4,5% (23 500 единици, по-висок от цифрата преди Covid за 2019 г.), докато по-малките пазари като Чехия, Унгария, Сърбия и Хърватия показаха забележимо увеличение.

Отделен случай е Китай, където пазарът продължава негативната си фаза през 2022 г., причинена от неблагоприятни общи икономически условия (-1% продажби на трактори през първото тримесечие на 2022 г. след -20% през 2021 г.).

 

"Общата пазарна тенденция потвърждава, че търсенето на селскостопанска механизация сега е константа в световния икономически сценарий, отбеляза президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти, - дори ако общата икономическа ситуация, инфлацията и ограничителните политики, прилагани от правителствата, както и възможният спад в рентабилността на селското стопанство поради увеличаването на производствените разходи, не могат да не натежат върху тазгодишния бюджет, и през първите месеци на следващата година. Очакването на агроиндустриалния бизнес е, че пазарът бързо ще се върне на пистата веднага щом икономическата ситуация се подобри. В крайна сметка селскостопанският сектор се очаква да нарасне в световен мащаб през следващите години, за да отговори на нуждите на населението, което ще се увеличи от 7,8 милиарда през 2021 г. до 8,6 милиарда през 2031 г. (почти милиард повече само за десет години).

 

В рамките на следващото десетилетие световното селскостопанско производство се очаква да нарасне със 17%, движено главно от Китай, следван от Индия и другите азиатско-тихоокеански региони, докато в Африка на юг от Сахара също ще се увеличи производственият й капацитет. Увеличените добиви се очаква да доведат до ръст в производството на зърно, въпреки че месото ще отбележи най-голям напредък, като птичето месо ще нарасне с +16% през следващите десет години, а свинското с +17%. Като цяло се изчислява, че световното производство на месо ще достигне 377 милиона тона (+ 15%) през 2031 г., за да отговори на търсенето, идващо главно от развиващите се страни, както и от развиващите се страни.

Селското стопанство и животновъдството ще имат по-широко географско разпределение - тъй като много страни ще са склонни към по-голяма автономия в доставките, отчасти намалявайки зависимостта от петте настоящи големи производители на планетата, а именно Китай, Съединените щати, Европейския съюз, Бразилия и Руската федерация.

Ако в развиващите се страни технологиите са насочени главно към увеличаване на производството, то в по-напредналите страни и особено в Европа технологичните иновации са насочени главно към устойчивост на околната среда и опазване на природните ресурси, според модела, обобщен в Зелената сделка и приведен в действие с мерките на новата Обща селскостопанска политика. На този фон се изчислява, че пазарът на селскостопанска механизация може да нарасне значително през следващите години. Данните за планиране на износа за световната търговия със селскостопанска техника показват, че тя се очаква да нарасне между 2023 и 2026 г. с 5,7%.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.