1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Гръцките производители на ягоди от Манолада не намират пазар за Великден

Гръцките производители на ягоди от Манолада не намират пазар за Великден

В областта стреляха и раниха 23–ма нелегални имигранти, изкупвачите анулират заявките

Гърците обявиха пълен бойкот на ягодите от Манолада, където стреляха и раниха 23–ма нелегални имигранти. Производителите на ягоди не намират пазар за Великден. Масово изкупвачите анулират заявките, защото тези ягоди никой не ги купува, съобщи БНР.

Производителите на ягоди в цялата област Илия, където се разигра кървавата драма със стрелбата срещу нелегални имигранти, пострадаха от случилото се. Гърците обявиха бойкот на ягодите и никой не купува от тях. Съюзът на производителите от областта отправи молба към потребителите с надежда да промени отношението към най-търсените досега ягоди в Гърция.

Различни организации разпространиха плакати с надпис "Не купувайте ягоди от Манолада, напоени с кръвта на имигрантите". Търговците отказват да закупят всички заявени предварително доставки, оплакват се производителите.

По същото време екипи на полицията проверяват документите на работниците в оранжериите, както и дали собствениците плащат редовно заплати и осигуровки. В момента работят само малко българи и румънци, а никой от емигрантите не приближава областта.

Случаят с ранените в Манолада работници обиколи световните медии и от чужбина отказват всички договорени поръчки. Производителите на ягоди искат помощ от аграрното министерство, а също и временни разрешения за работа на нелегалните, които са основната работна ръка в оранжериите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.