1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът и хлебните изделия в Пазарджишко поскъпнаха

Хлябът и хлебните изделия в Пазарджишко поскъпнаха

С около 10-20 ст. за седмица

Цената на хляба и хлебните изделия поскъпна с около 10-20 ст. в Пазарджик, като с толкова скочи и цената на килограм брашно. Още в средата на седмицата пазарджиклии станаха свидетели на масово поскъпване на хляба в цялата търговска мрежа. Масовият заводски хляб на една от фирмите производители в Пазарджик, който досега се продаваше за 55 ст., вече струва 75 ст. Ръжено-пшеничният хляб пък стигна цена до 85 ст.

Според местни хлебопроизводители, въпреки увеличението на насъщния, цената му в Пазарджишко е една от най-ниските в страната. В зависимост от типа брашно, цената на хляба варира от 75 стотинки до 1.10 лева. Причината за увеличението е по високата цена на брашното, както и това, че качеството на хлебното зърно от тазгодишната реколта било ниско.

През седмицата министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че не изключва картелно споразумение за цената на хляба и олиото в страната. Според него, на световните борси се наблюдава намаляване на цената на хлебната пшеница. Имало е повишаване, но сега тенденцията е обратна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.