1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Храните поевтиняват трета поредна година

Храните поевтиняват трета поредна година

Само зърнените храни показват леко възстановяване

През 2014-та световните цени на храните отбелязват нов общ спад за трета поредна година, заяви Световната организация по земеделие и храни към ООН (ФАО).

Според ФАО, която публикува месечен индекс на цените, основан върху  пет основни продуктови групи (зърнени, месо, мляко, масло и захар), само при месото цените се увеличават с 8% - в сравнение с 2013 г.

За последния месец на 2014-та индексът отбелязва спад от 1.7 на сто спрямо ноември под влияние преди всичко на цените на захарта и палмовото масло. Растителните масла спадат с 2.54%, а захарта губи 4.8%, поради наличието на високи запаси в основния производител - Бразилия. Спадът в цените на петрола води до по-малко търсене на етанол (произвеждан от захарна тръстика), се казва в изявлението на ФАО. Малкият интерес към биогоривата оказва влияние и върху търсенето на палмово масло, което има най-голяма тежест в индекса на растителните масла.

Млякото и млечните продукти поевтиняха с 2.3% и достигнаха през декември 2014 г. най-ниското си равнище след 2009-та. Това се случва в резултат на забавянето на търсенето на мляко на прах, масло и сирене от страна на Русия и Китай.

Само зърнените храни показват леко възстановяване, по-малко от половин процент, благодарение на пшеницата заради опасения, че Русия ще ограничи износа си. Москва обяви в края на декември въвеждането на мито върху износа на пшеница с цел защита на вътрешния пазар. Експортните мита ще влязат в сила от 1 февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.