1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И германските фермери се опасяват от украинския износ

И германските фермери се опасяват от украинския износ

Заради продължителни валежи прибирането на пшеницата в Германия е в застой

Опасенията, че износът на зърно от Украйна ще наруши вътрешния пазар, достигнаха и до Германия. На фона на забавящата се жътва във Федералната република фермерите се страхуват, че преминаващите транзит през Полша количества ще останат в страната, вместо да бъдат доставени в гладуващите държави по света.
 
Заради продължителни валежи прибирането на пшеницата в Германия е в застой и стопаните се опасяват не само, че добивите ще се свият, но и че качеството на реколтата ще пострада. Притесненията от украинския внос се дължат на факта, че Европейският съюз го освободи от такси и премахна квотите. В началото на войната големи количества украинско зърно и маслодайни култури наводниха Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. Затова през май Европейската комисия одобри наложената от тези пет страни забрана за внос от Украйна, като запази транзитното преминаване на товарите.
 
Официалната статистика показва, че между януари и май в Германия са внесени 50 000 тона пшеница от Украйна. За същия период на предходната година този импорт възлизаше на 1700 тона. От Сдружението на мелничарите във Федералната република изтъкват, че внесените тази година 50 000 тона не са разтърсили пазара и не са повлияли на цените. Изчисленията показват, че ако импортът продължи със същите обеми, до края на годината ще достигне около 120 хиляди тона. При 22 милиона тона пшеница, прибрани в Германия през 2022 година, това количество не е в състояние да наруши пазарните отношения.
 
Далеч по-големи са обемите при царевицата и рапицата, внасяни от Украйна. През 2021 те бяха 756 000 тона за рапицата и 191 000 тона за царевицата. Година по-късно импортът на рапица падна с 25%, докато този на царевицата се удвои. През юни миналата година един тон царевица на вътрешния пазар струваше 50 евро повече, отколкото през 2021.
В момента в страната се разпространява слух, че украинската пшеница се предлага за по-малко от 100 евро за тон. Според експерти това е целенасочена дезинформация, разпространявана в социалните мрежи от проруски източници с цел насаждане на неспокойство и разединение в Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.