1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И през март цените продължават да се покачват

И през март цените продължават да се покачват

При зърното, за пръв път от осем месеца насам, има лек спад

През март индексът на храните, изготвян от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, бележи ръст за десети пореден месец, достигайки най-високото си ниво от юни 2014-та. Усреднената стойност е 118 пункта, което е с 2% над февруарския индекс.
 
При зърното, за пръв път от осем месеца насам, има лек спад с 1,5% до 123 пункта. Въпреки това индексът остава с повече от 26 на сто над този от март миналата година. Най-силно е поевтиняла пшеницата за износ, записала минус 2,5%. Основните причини за това развитие са богатото предлагане и очакванията за добра реколта през тази година. 
 
На другия полюс са цените на растителните масла, достигнали през третия месец от годината със 159 пункта най-високото си ниво от юни 2011-та насам. Покачването с 8% се дължи на поскъпването на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло. 
 
За десети пореден месец поскъпват и млечните продукти. През март те отчитат плюс 4 на сто до 117 пункта, което е с 16% над миналогодишната стойност. Цената на маслото се вдига заради намаленото предлагане в Европа, където млекопроизводството изостава спрямо търсенето. Причината за поскъпването на млеката на прах е увеличеният внос, осъществен от Китай и други азиатски държави.
При месото индексът е с 2% нагоре и достига 99 пункта. В сравнение с миналата година тази стойност е с половин процент по-ниска. Голямото търсене в Азия допринесе за по-високи цени на пилешкото и свинското месо, към това се прибавят и засилените продажби в Европа в навечерието на Великденските празници. 
След солиден скок през първите два месеца на годината, през март индексът на захарта падна с 4% до 96 пункта, остава обаче с 30 на сто по-висок, отколкото преди година.  
 

 

Етикети ФАО, цени, ръст, храни
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.