1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И през следващите няколко години Китай ще увеличава вноса на мляко и млечни продукти

И през следващите няколко години Китай ще увеличава вноса на мляко и млечни продукти

Прогнозата е на земеделско министерство на страната

И през следващите няколко години Китай ще увеличава вноса на мляко и млечни продукти, но темпът постепенно ще се забавя. Това става ясно от публикуваната в Пекин официална средносрочна прогноза на агроведомството за периода до 2026 година.

Над 14 милиона тона млечни продукти, т.е. 11 процента повече, отколкото през 2016-та ще бъдат внесени през настоящата година. До 2026-та импортът трябва да нарасне до 19 милиона тона. Прогнозата е на земеделско министерство на страната. През последното десетилетие вносът се е увеличавал годишно със средно 14 на сто.

В същото време се очаква и значителен ръст на местното млекопроизводство. След 10 години то би следвало да достигне близо 45 милиона тона, с около една пета повече, отколкото към настоящия момент. Ще има по-голямо търсене на както на прясно, така и на сухо мляко.

Анализатори посочват, че правителството се стреми да увеличи производството и преработката на млечни продукти в страната. В случай, че населението покаже по-голямо доверие в сигурността на храните от собствено производство, това би допринесло за намаляване на необходимостта от внос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.