1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Има риск Европа да преживее нова "фаза на рецесия"

Има риск Европа да преживее нова "фаза на рецесия"

Снимка:

За това предупреди днес Европейската комисия

Има риск Европа да преживее нова "фаза на рецесия". За това предупреди днес Европейската комисия.

Брюксел понижи силно прогнозата си за растежа в еврозоната през идната година до 0,5% спрямо очакваните по-рано 1,8%. "Растежът спря в Европа и можем да преживеем нова фаза на рецесия", заяви днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той представи есенните икономически прогнози на Европейската комисия. Оли Рен предупреди, че нарастването на заетостта в съюза ще спре през 2012 г., а безработицата ще остане на равнище 9,5%.

Италия ще преживее стагнация през 2012 г. с увеличение от едва 0,1% на брутния вътрешен продукт (БВП), посочва Европейската комисия в есенните си икономически прогнози. През май Брюксел залагаше на икономическия растеж от 1,3% в Италия догодина. Ситуацията на полуострова мъчно ще се подобри през 2013 г., когато БВП ще нарасне с 0,7%, според Еврокомисията. Прогнозните данни сочат, че Италия също така ще изпадне в рецесия, тъй като я очакват две поредни тримесечия на спад.

Италианският БВП ще се свие с 0,2% на тримесечна основа през последните три месеца на 2011 г. и с 0,1% през първите три месеца на 2012 г., според предварителната оценка на Комисията. На годишна основа се очаква БВП на Италия да се увеличи с 0,1% през 2012 г., което ще бъде забавяне спрямо прогнозирания темп за тази година - 0,5%.

Единствените две други страни от ЕС, за които се прогнозира отрицателен икономически растеж и през двете тримесечия, са Гърция и Португалия, получаващи спасителна финансова помощ от партньорите си в еврозоната и МВФ.

Брюксел очаква бюджетният дефицит на Италия да бъде сведен от 3,6% тази година до 2,9% през 2012 г. (италианското правителство залага на 1,6%) и 2,3% през 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.