1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Има тенденция за увеличаване на цената на хляба

Има тенденция за увеличаване на цената на хляба

Брашното заема 59% от производствената себестойност на хляба

Тенденция за увеличаване на цената на хляба има и това се дължи на постоянно променящите се цени на брашното, което е основната суровина при производството на хляб. След скока от 70 % през лятото, през последните два месеца цената на брашното се вдигна с още около  28 % . Това съобщиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ).

 „Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя.  Всяко предварително изчисление би било некоректно. Просто това е пазарът: има промяна при изходните параметри - има промяна  и в крайното изделие, смята председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров. 

Според Тапаров това драстично  повишение   е фактор,  който хлебопроизводителите няма как да не отчетат. Според независимия одиторски доклад, поръчан от БКИХСБ, брашното заема 59% от производствената себестойност на хляба. Т.е. реалното повишение за един хляб е  около 17%, но всеки производител ще реши с колко да промени доставната си цена, в зависимост от неговите запаси,  организация и обем  на производство.

С колко ще бъде увеличен  хляба за крайния клиент е решение на търговците и хлебопроизводителите не могат да влияят на ценовата им политика.

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обединява производители с над 80 %  от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас. Сред членовете й са  „Симид”, „Нилана”, „Добруджански хляб”, „Хлебозавод Габрово”, „Ямбол хляб”, „Деметра Сливен”, „Хлебозавод Стара Загора”,”МИО”, „КОРН”, „Хлебозавод Хасково” и други.

 

 

Етикети БКИХСБ, хляб, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.