1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на ФАО падна на нивото от 2009 г.

Индексът на ФАО падна на нивото от 2009 г.

Най-голям спад е отчетен при млякото на прах, следвано от сиренето и маслото

Международните цени на храните през юли са били на най-ниското си ниво от септември 2009 година насам. Поевтинели са най-вече млечните продукти и растителните масла, с което е компенсирано лекото поскъпване при захарта и зърнените култури.

Индексът на ФАО е паднал с 1,7 до 164,6 пункта. На годишна база това са 40 пункта по-малко, отчита Организацията за прехрана и земеделие на ООН в редовния си доклад. В него се казва, че зърнените култури са се покачили с 3,3 пункта в сравнение с предишния месец, но са все още с 10 процента по-евтини от юли 2014.та. 

При растителните масла юлският индекс от 147,6 пункта е най-ниският от шест години насам. В сравнение с месец юни е отчетен спад от 9 пункта, което се дължи на пазарното развитие при палмовото и соевото масло. 

Млечните продукти са поевтинели със средно 7,2 процента, а индексът е паднал с 11,5 на 149,1 пункта, пише в доклада. Най-голям спад е отчетен при млякото на прах, следвано от сиренето и маслото. Причината е по-слабото търсене в Китай, Близкия Изток и Северна Африка, смятат експертите в Рим, седалището на ФАО.

Почти без промяна остават цените на месото. Тук индексът е 174,1 пункта. При захарта има поскъпване с 2,5 процента заради лошите метеорологични условия в Бразилия, която е най-големият производител в света. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.