1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на цените пада с 8,6%

Индексът на цените пада с 8,6%

Соевото и слънчогледовото масло са поевтинели

През юли индексът на цените, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, бележи спад от малко над 8,5% до средните 141 пункта, но все пак остава с 13 на сто по-висок, отколкото миналата година по същото време. Това е четвъртият поред месечен и най-резкият спад от октомври 2008 година насам.
Най-силно са поевтинели основните зърнени култури и растителните масла, понижение има и при индексите за захар, млечни продукти и месо. При зърното е отчетен спад с 11,5%, като пшеницата е с минус 14 на сто. Според ФАО това се дължи както на отварянето на украинските пристанища, така и на излизащите на пазара количества от новата реколта. 
С 19 на сто по-нисък е индексът на растителните масла. През юли са паднали цените на всички видове, като при палмовото масло причината са очакванията за голям износ от Индонезия, а при рапичното цените реагират на прогнозите за богата реколта. Соевото и слънчогледовото масло са поевтинели заради по-слабото международно търсене и заради логистични проблеми в Черноморския регион.
 
През юли захарта отчита минус 3,8%, най-вече заради притесненията относно отслабващата глобална икономика, обезценяването на бразилския реал и ниските цени на етанола. На по-рязкото поевтиняване е попречила единствено сушата в Европейския съюз, която може да увреди реколтата от захарно цвекло.
Спокойният пазар на млечни продукти е довел до тяхното поевтиняване с 2,5 % спрямо предходния месец. Въпреки това цените остават с 25 на сто по-високи, отколкото през юли 2021 година. Надолу са цените на сухото мляко и маслото, докато сирената остават на стабилно ниво, продиктувано от голямото търсене в европейските туристически центрове.
Най-слабото понижение е при месото – 0,5%, като причината за това е намаленото международно търсене на говеждо и свинско. В същото време цената на птичето месо е на рекордно високо ниво, основно заради стабилното потребление и намаленото заради случаи на птичи грип предлагане. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.