1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. InteliFresh 4.0 – форум за сериозните в бизнеса с плодове и зеленчуци

InteliFresh 4.0 – форум за сериозните в бизнеса с плодове и зеленчуци

Производители на плодове и зеленчуци, преработватели, банкери, застрахователи, търговци и доставчици се събраха в София на четвъртия ежегоден форум InteliFresh 4.0 - „От градината до щанда“, организиран от фондацията ИнтелиАгро. 

Форумът е част от програмата на Нидерландска бизнес мисия в сектор „Плодове и Зеленчуци“. Тя си поставя амбициозна задача - през следващите 5 години българското производство на плодове и зеленчуци да се увеличи 2 пъти.

Ключ към неговото успешно развитие е кооперирането. Това е и полезният опит, който споделят холандските партньори – над 90% от фермерите в кралство Нидерландия са в кооперативи. У нас не можем да се похвалим с достатъчен брой регистрирани групи и организации на производители.

„Българските политици от последните 15 години са длъжници на производителите“, заяви пред журналисти служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков, който откри форума.

„Сектор „Плодове и зеленчуци“ е важен, защото генерира заетост и не на последно място – помага срещу обезлюдяването на селата“, припомни той. Затова в следващия програмен период са предвидени интервенции, които да оказват адекватна подкрепа към производителите на плодове и зеленчуци, каза още Тодор Джиков.

На кризите трябва се погледне от необичаен ъгъл, убеден е анализаторът Николай Вълканов, управител на фондация ИнтелиАгро, организатор и домакин на форума InteliFresh 4.0 .

„Кризата винаги е и възможност. Със сигурност някои стопанства ще излязат от бизнеса или временно ще спрат производството – това виждаме като тенденция и в Европа, особено онези, които са силно енергийно зависими и наемат голям брой работна ръка. Това обаче ще отвори възможности пред онези, които са по-упорити и които искат да се развиват, въпреки трудностите“, казва Николай Вълканов.

Всички участници във форума са доволни – тръгват си с нови бизнес контакти, задълбочени бизнес анализи и още полезна информация. 

„InteliFresh е едно отлично мероприятие. Всяка година то присъства все по-мощно, показва най-новите технологии в сектора и се очертава като една добра традиция“ - такава е оценката на доайена на биопроизводството у нас Цветан Цеков, управител на фирма „Яблена“.

Следващото издание на форума „От градината до щанда“ ще бъде юбилейно – ще се проведе за пети път. Без съмнение, отново ще се радва на голям интерес. Особено важни за успеха на всеки бизнес са информацията и контактите.  InteliFresh прави тъкмо това. Затова всеки девет от десет участника отново посещават събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.