1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изграждат българо-румънски агропазар край Констанца

Изграждат българо-румънски агропазар край Констанца

Модерното съоръжение ще се простира на 4 хиляди квадратни метра разгърната площ

Българо-румънски агробизнес пазар ще подпомага реализацията на земеделска продукция на производители от двете страни на река Дунав. Идеята ще бъде осъществена по съвместен проект, финансиран с 1,5 млн. евро по Европейската програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България, предаде БНР.

Агробизнес пазарът ще бъде изграден в румънската община Валу луй Траян, която се намира само на десетина километра от най-голямото румънско пристанище - Констанца. Модерното съоръжение ще се простира на 4 хиляди квадратни метра разгърната площ и в него ще има закрит пазар, обслужващи звена и информационен център, съобщи Дафинка Станева - заместник кмет на силистренската община Кайнарджа - партньор  по проекта.

"Голямата идея е това да не е един обикновен пазар на дребни производители, а да се превърне в тържище на зърнени култури и да може да се прави износ на пристанище Констанца", каза Станева.

В информационния център стопаните ще получават безплатни съвети и информация по всякакви въпроси, уточни Анета Петрова от проектния екип: "Например за възможностите за бизнес в Румъния, транспортна логистика през пристанището в Констанца и износ и за възможностите за създаване на смесени българо-румънски компании. Да може съвместно от двата района да се изнася продукция за трети страни и за Европейския съюз."

Агропазарът трябва да бъде готов до края на 2012 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.