1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуването на охлюви във Видин е временно преустановено

Изкупуването на охлюви във Видин е временно преустановено

Единственото предприятие за преработка на охлюви в страната е спряло работа и се очаква да възобнови дейността си от 24 май

Временно е преустановено изкупуването на охлюви във Видин. Това съобщи за радио “Фокус” Николай Ненов, собственик на пунктове за изкупуване във Видин и Кула и обясни, че единственото предприятие за преработка на охлюви в страната е спряло работа и се очаква да възобнови дейността си от 24 май.

„Тази година има голямо предлагане на охлюви, но за съжаление европейските пазари са свити”, коментира Николай Ненов и уточни, че износът е ограничен. Кампанията за изкупуване на охлюви се провежда ежегодно от 10 май до 30 юни. През предходните години търсенето е било голямо и пунктовете работели почти през целия период. От 2-3 години обаче изкупуването продължава само по десетина дни. Много хора се занимават със събиране на охлюви, разказа Ненов и добави, че това е една възможност за хората без работа да се препитават.

„От 18 години се занимавам с изкупуване на охлюви и цената винаги варира от 30 до 35 евроцента за кг. Тази година няма промяна на изкупната цена”, каза Ненов. Във Видинска област има повече бели охлюви, които са и по-скъпи. Черните се развиват по-бързо и са по-устойчиви. Те се срещат предимно в Ново село и Брегово, обясни Николай Ненов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.