1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Измама за над 600 хил. лв. при покупко-продажба на царевица разкри полицията

Измама за над 600 хил. лв. при покупко-продажба на царевица разкри полицията

Снимка:

Всички действия по разследването са извършени под контрола на Районна и Окръжна прокуратура в Търговише

Полицията разкри измама за над 600 хил. лв. при покупко-продажба на царевица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 10 октомври на тел. 112 е получен сигнал от 34-годишен мъж от Варна. Той заявил, че е представител на фирма и е станал обект на измама на стойност над 600 хиляди лева във връзка с покупко-продажба на царевица. От варненската фирма са превели сумата на два транша на мъж, който се представил за близък роднина на крупен земеделски производител от Търговищка област, и предложил да им продаде царевица. Фирмата направила свое проучване, което дало основание да се довери на предлагащия сделката, и превела първия транш в размер на 320 хил. лв., срещу което са получили необходимите документи. По-късно превела по сметките на същото лице още 311 хил. лв. Когато в срока, за който се били уговорили да започнат да получават царевицата, това не станало, подали сигнал в полицията.

След проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в ОД МВР-Търговище е образувано досъдебно производство по чл. 210, ал.1, т. 2 и т.5 във връзка с чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс. В РУ “Полиция” - Търговище на основание чл. 63, ал.1, т. 1 от Закона за МВР са задържани 45-годишният П.Е. и 42-годишният Ц.И., и двамата от областния град. В досегашния ход на разследването, което още е в начален етап, е установено, че част от преведените пари са теглени от различни банки в област Търговище и съседни региони и са били предавани на двамата здадържани. По думите на предлагащия царевицата за продан, който е разпитан по досъдебното производство в качеството на свидетел, уговорката била той да получава определен процент от всяка изтеглена от сметката му сума. В офиса на Ц.И. са намерени около 50 хил. лв. В дома на другия задържан - П.Е., е намерена сумата от около 60 хил. лв., която била доброволно предадена от него на служителите на реда. Иззети са още компютри, принтери, бордера, назначени са експертизи. Работата по документиране на престъплението продължава, като е възможно да бъдат установени и други съпричастни към измамата.

Всички действия по разследването са извършени в пряко взаимодействие и под контрола на Районна и Окръжна прокуратура в Търговище. Предстои да бъде гледана от съда мярка неотклонение на двамата задържани. Предвиденото в закона наказание за осъществяване на измама в особено големи размери е от 1 до 8 години лишаване от свобода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.