1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на България към страните от ЕС е скочил с 48,7 на сто за първите пет месеца на годината

Износът на България към страните от ЕС е скочил с 48,7 на сто за първите пет месеца на годината

Значително нараства експортът ни за дестинации като ЮАР, Индия и Канада

Износът на България за страните от ЕС за първите пет месеца на 2011 г. се е увеличил с 48.7% спрямо същия период на 2010г. и е в размер на 9.6 млрд. лева, показват данните на НСИ. 67.2% от този износ е за Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, а най-висок ръст на износа е регистриран към Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словакия. През май 2011 г. износът за ЕС нараства с 38.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева, съобщава regal.bg.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени материали, негодни за консумация без горива", "Химични вещества и продукти" и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

Вносът на България от ЕС за същия период се е увеличил с 24.3% на годишна база и е в размер на 10.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст(над 100%) е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия(-26%) и Португалия (-17.6%).

Само през май 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 22.1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2.3 млрд. лв. по цени CIF.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация без горивата", "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-нисък - в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".

Във всички сектори на икономиката е реализиран по-висок износ през първите пет месеца на годината спрямо 2010 г., става ясно от данните на НСИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.