1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на България за трети страни се е увеличил с близо 50%

Износът на България за трети страни се е увеличил с близо 50%

Вносът на България от трети страни за първите осем месеца на 2010 г. възлиза на 9.7 млрд. лева

През периода януари - август 2010 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 48.4% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 7.5 млрд. лева, по предварителни данни на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Сингапур, Китай и САЩ, които формират над 54% от износа за трети страни. Износът за Турция и Русия бележи ръст съответно с 64.9% и 53.9%, за Сингапур - с 33.8%, а този за Република Македония - с 28.6%.

Изнесените стоки за Китай са се увеличили с 254.8%, а тези за Сърбия - със 74.3%. Значително нараства и износът ни за Перу, Република Корея, Индия и Иран. Спад е отчетен при износа за Обединените арабски емирства, Индонезия, Казахстан и Египет.

През август 2010 г. износът за трети страни нараства с 47.2% спрямо същия месец на предходната година и е над 1 млрд. лева. Вносът на България от трети страни за първите осем месеца на 2010 г. се е увеличил с 10.2% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 9.7 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Израел, Египет, Албания и Перу. Увеличава се вносът от Сърбия (с 50.5%) и Република Македония (с 42.5%), а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от ЮАР и Норвегия.

През август 2010 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 10.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.2 млрд. лева. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - август 2010 г. е отрицателно и възлиза на 2.3 млрд. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите осем месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. се е увеличил в повечето сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала”. Наблюдава се спад при износа само на един сектор - „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектора „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а най-нисък - в сектора „Храни и живи животни”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.